Sophisticated Minimalism

A residence in Taichung by RIS Interior Design achieves modern minimalism through materials

Taiwanese studio RIS Interior Design may fly a bit under the radar, but take note. Whether it’s a residential or commercial project, designed in a classic or contemporary style, the studio's portfolio reflects a subtle sense of sophistication achieved by few. Case in point: this cosy Taichung apartment. Nestled in a 20-storey building, this apartment underwent a four-month renovation to open up the floor plan for its newlywed residents. Though set amidst the hustle and bustle of urban life, the 130-square metre space immediately invokes a sense of tranquillity. Dark hues and an elegant material palette that combines wood and brass collude for a subdued atmosphere, while a few well-curated pieces of furniture populate the surroundings. Large windows invite natural light into the home, highlighting textures and contrasts.

In the living room, RIS chose to preserve the original stonewall and extend it to the entrance, creating an eye-catching, sculptural element. A minimalist approach continues through the dining area where shelving and cabinets with plaster effects have been methodically installed. Greenery and a Lindsey Adelman chandelier add beamish and organic touches to what might otherwise come across as an overtly masculine palette. Playing with limited materials gave the space strength and helped to strike a balance between dark and light, contemporary and classic, masculine and delicate.

Named ‘Cubic Cave’, this project was ‘modernised by minimalist means and suffused with deep tones that evoke the forest and wilderness’, explain the designers behind RIS, Jiun Huang and Hsin-Ting Weng. To enhance the space, the designers worked to accentuating the ‘cubic perspective’ .

‘In this apartment, the objective was really to achieve balance,’ say Huang and Weng. Shaped with clean lines, rich textures and fine detailing, this home proves that a restrained materials palette can make a strong statement.

Text / Karine Monié              Images / Hey!Cheese