Clean Lines and Minimalist Materials Characterise This Family Home

Local firm Taouk Architects designed Bramley Court as a distinctive addition to the neighbourhood’s streetscape, while interiors and outdoor space were designed for socialising and entertaining 

01_taouk_architects_bramley_court_veeral_5341_edit_p.jpg

Surrounded by more classical types of architecture in the Sackville Ward of Melbourne’s inner suburb of Kew, Bramley Court, designed by local firm Taouk Architects, is a distinctive building that embraces clean lines and contemporary design.

‘The clients wanted a contemporary and minimalist architectural statement, with a sense of grandness when people walk through the door,’ Youseph Taouk, director of Taouk Architects, explains. As the house sits on a relatively small site, the architects had to utilise the space extremely efficiently. Internal and external living spaces were designed to connect in order to create one large space that caters to the family’s love for entertaining. As the parents of two teenage boys, the clients also stressed the importance of each family member having their own space. 

A simple and neutral aesthetic characterises the home. The exterior is covered in a single render colour finish and glazing, while inside polished concrete, plaster and timber cladding predominate. At the rear of the house is a cantilevered portion fully encased in glass. ‘We love the look of concrete and large expanses of glazing, so we wanted to utilise those elements in this project,’ Taouk says.

The home is also designed to capture as much northern light as possible, as well as to create a sense of spaciousness. The latter comes in the form of 3.6-metre-high ceilings, a double-height entrance and spacious rooms. A large concealed pivot door leads to the study, which is separated from the rest of the house and wrapped in custom timber cladding and concealed by a pivot door wrapped in the same cladding. Outside, the cantilevered barbeque bench, built-in fire pit and above-ground swimming pool make the backyard the perfect spot for entertaining. 

Text / Babette Radclyffe-Thomas 
Images / Veeral Patel

02_taouk_architects_bramley_court_veeral_5378_edit_p.jpg
07_taouk_architects_bramley_court_veeral_5771-2_edit_p_closed.jpg
12_taouk_architects_bramley_court_veeral_2195-1.jpg
26_taouk_architects_bramley_court_veeral_2796_edit_p.jpg
11_taouk_architects_bramley_court_veeral_2119-1_edit_p.jpg
25_taouk_architects_bramley_court_veeral_2652.jpg
23_taouk_architects_bramley_court_veeral_2657.jpg
22_taouk_architects_bramley_court_veeral_6174-1_edit_p.jpg
28_taouk_architects_bramley_court_veeral_6274_edit_p.jpg
27_taouk_architects_bramley_court_veeral_2576.jpg
13_taouk_architects_bramley_court_veeral_2113.jpg
16_taouk_architects_bramley_court_veeral_5590.jpg
29_taouk_architects_bramley_court_veeral_6286_edit_p.jpg
30_taouk_architects_bramley_court_veeral_6749_edit_p_1_closed.jpg
20_taouk_architects_bramley_court_veeral_6201-1_edit_p.jpg
19_taouk_architects_bramley_court_veeral_5688.jpg
14_taouk_architects_bramley_court_veeral_5863_edit_p.jpg
17_taouk_architects_bramley_court_veeral_2322.jpg
18_taouk_architects_bramley_court_veeral_2393-1.jpg
34_taouk_architects_bramley_court_veeral_6388_edit_p.jpg
35_taouk_architects_bramley_court_veeral_6847.jpg
36_taouk_architects_bramley_court_veeral_7052_edit_p_closed.jpg